16.12. Jouluhalko

RETKIKAMOJEN HUOLTAMINEN

Moni tulee tänään kotiin jouluretkeltä, ja samalla retkitavaroita on syytä huoltaa. Vaikka et itse palaisi retkeltä juuri tänään, tässä on hyviä vinkkejä tulevaisuutta varten. Alla on listattu rinkasta kotiin purkautuvia tavaroita ja niiden hoitovinkkejä.

MAKUUPUSSI

Makuupussista kannattaa pitää huolta, jotta se palvelee vielä monta retkeä. Jokaisen retken jälkeen makuupussi kannattaa tuulettaa. Hyvä tuuletuspaikka on esimerkiksi parveke, jossa makuupussi on sateelta suojassa. Makuupussin voi laittaa tuulettumaan myös takapihalle, jos siellä ei sada.

Makuupussia ei kannata säilyttää omaan kuljetuspussiinsa pakattuna, vaan se kannattaa säilyttää avattuna. Joidenkin makuupussien mukana tulee myös iso säilytyspussi, jossa sitä voi hyvin säilyttää. Makuupussi säilyy paremmin löyhästi avattuna, sillä silloin untuvat tai tekokuidut eivät pakkaudu liian tiiviisti.

Makuupussin peseminen onnistuu kotikoneessakin, mutta sitä ei tarvitse tehdä joka retken jälkeen, jos pussissa ei ole näkyvää likaa. Yksi tapa pidentää makuupussin pesuväliä on hankkia makuupussilakana. Makuupussilakana on helpompi pestä, ja se suojaa itse makuupussia sisältäpäin. Makuupussilakanana toimii myös tavallinen lakana, jonka sisään voi sujahtaa.

RUOKAILUVÄLINEET JA JUOMAPULLO

Ruokailuvälineet pestään usein retken päätteeksi, mutta ne kannattaa käydä silti läpi. Jos ne tuntuvat yhä rasvaisilta – tai jos niiden pesu on viimeisen ruokailun jälkeen jäänyt tekemättä – ne kannattaa pestä. Myös juomapullo kannattaa pestä, jos sitä ei tule käytettyä ennen seuraavaa retkeä.

VAATTEET

Ulkovaatteet kannattaa katsoa läpi: jos ne ovat märkiä, ne kannattaa kuivattaa. Likaiset vaatteet kannattaa pestä, savunhajuisille puolestaan riittää tuuletus. Jos ulkovaatteet pitää pestä, kannattaa tarkistaa, tuleeko ne sen jälkeen käsitellä esimerkiksi vedenpitoa lisäävällä aineella. Myös villavaatteet kannattaa tuulettaa, jos niissä ei ole näkyvää likaa ja ne eivät haise kovin pahalle.

Mahdollisiin märkiin kenkiin kannattaa laittaa esimerkiksi sanomalehteä, jotta ne kuivuvat. Jos mukana on vaelluskengät tai muut nahkaiset kengät, ne kannattaa tarkistaa niiden kunto aika ajoin. Likaiset kengät voi pyyhkiä, ja nahkaisiin kenkiin kannattaa aika ajoin laittaa nahkaa hoitavaa ja veden pitoa lisäävää ainetta.

Sisävaatteet voi pestä, jos ne tuntuvat likaiselta. Kannattaa harkita myös kerrastojen ja muiden vain retkillä käytettävien vaatteiden pesua, sillä vaatteet säilyvät puhtaana pidempään.

PIENET TILPEHÖÖRIT

Retkillä on mukana usein myös puukko, kompassi, otsalamppu, matkakokoiset pesuaineet ja kaikenlaista muuta tarpeellista. Märät varusteet kannattaa kuivata ja ladattavan otstalampun voi vaikka ladata valmiiksi. (Itse en ikinä muista ladata lamppua kuin juuri ennen retkelle lähtemistä.)

Kaikki tällainen pieni tarpeellinen kannattaa säilyttää yhdessä paikassa, josta en löytää helposti. Itse olen laittanut kaikki partiotarvikkeet kenkälaatikossa kaappiin, ja se toimii hyvin. Toinen vaihtoehto on varata jostain laatikosta tilaa näille tavaroille.

– – –

Tavaroiden huoltaminen on tärkeää, sillä kun niistä pitää hyvin huolta, ne kestävät pitkään. Vanhemmilta voi pyytää apua tällaisten asioiden kanssa. (Kiitos jo etukäteen kaikille vanhemmille.) On kuitenkin hyvä osallistua myös itse tavaroiden huoltamiseen, jotta siitä muodostuu rutiini joka retken jälkeen.

Hyvää joulun odotusta,
toivoo Halkoja

– – –

Kolmas adventti liittyy Johannes Kastajan kohtaamiseen. Hän kehottaa valmistautumaan Jeesuksen tuloon. Tänä päivänä voi miettiä, mitä asioita voi raivata pois tieltä, niin että joulun odottaminen ja oleellinen muistuvat mieleen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s