Ajatuksia kipinävuorosta

Muistan ensimmäisen kerran, kun olin kipinävuorossa. Olin silloin vasta aloittanut johtajana, kun Tiia järjesti PJ-lopputyönään talvisen johtajaretken. Nukuimme PJ:ssä Kattilan leirintäalueella, tai no nukuimme ja nukuimme. Pääasiassa taisimme valvoa ja höpötellä.

Tämän kokemuksen jälkeen olen nukkunut kamiinateltassa kymmeniä kertoa. Järjestimme useana vuotena johtajistotelttailun ja sitä kautta opimme kaikki sytyttämään kamiinan ja pitämään tulta yllä. (Nyt tuo perinne on harmillisesti jäänyt tauolle.) Sitten lippukunta alkoi kasvaa, ja kamiinateltta otettiin mukaan usealle jouluretkelle, kun kaikki eivät mahtuneet nukkumaan sisälle. Nykyään sudenpennut, seikkailijat ja tarpojat nukkuvat kaikki aina tasaisin väliajoin teltassa, joka pystytetään välillä keskelle metsää, välillä mökin pihalle.

Aina teltan pystyyn saaminen ei ole ollut helppoa. Yhdellä retkellä me johtajat pystytimme keskellä yötä telttaa, kun pystytys oli jäänyt ”vähän myöhäiseksi”. Oli kylmä ja maa umpijäässä, ja kun teltta lopulta oli pystyssä, kaikki seikkailijat ja tarpojat olivat nukahtaneet mökkiin. Kerran lähdimme suunnitelmien mukaan telttailemaan siitäkin huolimatta, että ulkona oli alle 20°C pakkasta. Viime vuonna kannoimme kahta painavaa PJ-telttaa kamiinoineen keskellä pimeää ja erittäin mutaista metsää.

Vastoinkäymisistä huolimatta itse telttailu on aina ollut yhtä mukavaa. Mikään ei vedä vertoja sille, että saa nukahtaa humisevan kamiinan rauhoittavaan lämpöön pitkän päivän jälkeen. Ja vaikka kipinävuoroon herätessä haluaisi usein vain jatkaa unia, kipinävuoro on itse asiassa aika maaginen hetki. Keskellä yötä valvotut tunnit valuvat ohi yllättävän nopeasti, ja muistan useamman kerran, kun en ole ehtinyt tehdä kaikkea sitä, mitä kipinässä suunnittelin tekeväni – on kyseessä sitten ollut kirjan lukeminen tai käsitöiden tekeminen.

20181104_003831

Kyse ei oikeastaan ole ehtimisestä. Ennemmin kyse on siitä, ettei kipinävuorossa edes tee mieli tehdä muuta, kuin istua myrskylyhdyn valossa ja tuijotella kamiinaa ja kuunnella sen huminaa. Ja jos kipinää valvoo kaverin kanssa, niin aika kuluu mukavasti kipinävihkoon kirjoitellessa ja karkkia syödessä. Kipinävuoro vain yksinkertaisesti on kaiken sen heräämisen ja valvomisen arvoista.

En ole ajatuksieni kanssa yksin. Tämän todistavat erään seikkailijan muistot kipinävuorosta sekä kipinävihosta lainatut ajatukset.

– – –

Superlaama muistelee – Kipinävuoro.

Minä olin ensimmäistä kertaa kipinävuorossa ja se oli tosi kivaa mutta myös rankaa! Meillä oli eka yö puolitoista tuntia ja toka yö kaksi tuntia. Me saatiin motivaatiosuklaata. Mhhh… Ensimmäisenä yönä minä olin yhden kaverin kansssa. Minä olin koko ajan väsynyt ja tokana yönä nukuin koko kipinävuoron, mutta heräsin viimeiselle kipinävuorolle ja olin siinä vuorossa hereillä. Se oli kiva kokemus!

– – –

Tässä vielä otteita seikkailijaretken kipinävihosta.

Oli kivaa olla kipinässä! T. Ronja ja Lumi

Oli kiva kipinävuoro. Tää oli meidän eka kerta kipinässä. T. Veera ja Laura

Meilläkin on kivaa kipinässä. – – Ja tää oli Sinin ja Saaran eka kipinävuoro! T. Sini, Saara, Verna

Oli suerrrr kivaa. Oltais voitu olla pidempäänkin.

– – –

Loppuun vielä perinteinen kipinävihkotehtävä.

Tehtävä: Jatkakaa vuorotellen seuraavaa tarinaa.

Olipa kerran pieni päästäinen, jolla oli iso unelma. Unelma oli oppia soittamaan kitaraa. Soittaminen olisi kuitenkin mahdotonta, koska päästäisellä on vain siivet, eikä kunnollisia käsiä. Lehmä nimeltä Utare osasi kuitenkin soittaa kitaraa ja päästäinen oli kade Utareelle. Päästäinen päätti ostaa Wishiltä kunnon kitaran ja liittyä musiikkikanoihin, koulun soittokerhoon. Soittokerhossa meni hyvin. Lopulta päästäinen pääsi esiintymään koko maailman eteen. Kun hän oli lavalla, hän ei kuitenkaan uskaltanut esiintyä, sillä hän pelkäsi liikaa. Hän lensi pois eikä tullut koskaan enää takaisin.
The End

_ Laura

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s