Lapsilla on oikeus osallistua

Tiistaina 20.11. vietettiin lasten oikeuksien päivää. Maailmanlaajuisen lastenoikeuksien päivän lisäksi ainakin Suomessa vietetään koko viikon ajan lasten oikeuksien viikkoa. Tänä vuonna teemana on osallisuus, mikä tarkoittaa sitä, että lapsilla on oikeus osallistua kertoa ääneen oma mielipiteensä häntä koskeviin asioihin – ja että aikuisten tulee kuunnella häntä tässä tilanteessa. (Toki samalla otetaan huomioon lapsen ikä, eli vaikkapa ala-asteikäinen ei vielä saa päättää omaa nukkumaanmenoaikaansa, vaikkakin hänellä on oikeus kertoa siitä oma mielipiteensä ja vanhemmilla velvollisuus kuunnella.)

Meillä Suomessa asiat ovat hyvin: kouluissa on oppilaskuntia, ja monissa kunnissa on nuorisovaltuustoja, joissa lapset ja nuoret saavat äänensä kuuluviin. Aina kuitenkaan lasten ja nuorten mielipiteitä ei huomioida päätöksenteossa, mikä on sääli. Tässä meillä aikuisilla onkin parannettavaa. Silloin, kun lapsen mielipidettä kysyy tai kun hän tulee kertomaan sen kysymättä, mielipide tulee myös kuunnella. Ainakin silloin, kun mielipide on hyvin perusteltu ja asiallisesti ilmaistu.

IMG_4420

Myös partiossa lapsia ja nuoria kannustetaan osallistumaan. Kaikilla johtajaikäisillä nuorilla on luonnollisesti mahdollisuus vaikuttaa ja kertoa omat mielipiteensä esimerkiksi tapahtumien järjestämisen  ja toimintasuunnitelman tekemisen yhteydessä, mutta myös tuomalla ajatuksensa ja mielipiteensä hallitukselle kuultavaksi. Yli 15-vuotiaan on myös mahdollista toimia hallituksen jäsenenä.

Myös alle 15-vuotiaille pyritään tarjoamaan mahdollisuus kertoa oma mielipiteensä eri tilanteissa. Helpointa on ottaa lapset mukaan kokousten ja retkien suunnitteluun, mutta mielipide tulee voida kertoa ja kuulla myös muissa tilanteissa. Tällaisia ovat esimerkiksi sellaiset asiat, jotka tuntuvat epämukavilta, epäreilulta, kohtuuttomalta tai liian pelottavalta. Konkreettisena esimerkkinä voidaan antaa peseytyminen partioleirillä: kaikkien pitää käydä pesulla, mutta peseytymistavasta voidaan neuvotella.

IMG_4449

Siispä kannustan kaikkia lapsia: jos sinulla on jokin mielipide, tule kertomaan se aikuiselle.
Samoin kaikki aikuiset: kun lapset tulevat kertomaan mielipiteensä, muistetaan kuunnella se ja ottaa se parhaamme mukaan huomioon.

Hyvää lasten oikeuksien viikkoa kaikille lapsille!

_Laura

Lähteenä käytetty Lapsiasianvaltuutetun blogia.
http://blogi.lapsiasia.fi/2017/02/jokaisella-lapsella-on-oikeus.html

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s