Rakasta luontoa ja suojele ympäristöä #2

Viime ihannehalossa (joka ilmestyi viime keväänä, heh) puhuttiin siitä, mitä eroa luonnolla ja ympäristöllä on ja miksi niitä pitää suojella. Edellisen ihannehalon pointti olikin, että kumpikin on partiolaiselle tärkeä.

Tässä halossa on listattuna kymmenen konkreettista ajatusta siihen, mitä sä voisi tehdä rakastaaksesi luontoa ja suojellaksesi ympäristöä. Voit soveltaa eri kohtien ajatuksia juuri niin kuin itse haluat, tai sitten valita yhden tai vaikka kaikki niistä haasteista, joita olen tähän listannut.

DSC08109

1. Mene luonnon luokse.

Rakkaus syntyy kanssakäymisestä. Tämä pätee kaikkeen: mitä enemmän tutustut vaikkapa johonkin uuteen tyyppiin, sitä enemmän (ainakin useimmiten) alat myös pitää hänestä. Mitä pidempään harrastat jotain harrastusta, sitä enemmän luultavasti pidät siitä. Joten loogisesti – mitä enemmän liikut luonnossa, sitä enemmän alat pitää siitä. Luonnosta tulee tuttu ja sitä myötä myös rakas.

Haaste: Kokeile viikon ajan ottaa joka päivä vähintään yksi kuva itsestäsi eri paikoissa, jossain luonnon keskellä.  

2. Tutustu kasveihin ja eläimiin.

Luontoon on kiva lähteä vain kävelemään, mutta luonnossa liikkumisesta saa vielä enemmän irti silloin, kun tietää, mitä ympärillä on. Ainakin mun mielestä on kiva bongailla eri kasveja ja lintuja, jotka osaan nimetä. Ja luonnossa on niin paljon eri lajeja, ettei oppiminen ihan parissa päivässä tai edes parissa vuodessa pääse loppumaan.

Haaste: Ensi kerralla, kun menet metsään, ota mukaan vaikka jokin kasvi- tai lintukirja, ja koita tunnistaa eri lajeja. Ja jos kirjaa ei löydy, niin voit vaikka etukäteen etsiä netistä jonkun kasvin, ja koittaa löytää sen sitten myös luonnosta.

3. Opi tuntemaan lähiluontosi.

Vanha sananlaskukin sanoo, ettei kannata lähteä merta edemmäs kalaan. Miksi siis mennä metsää edemmäs luontoon? Eikä luonnon tarvitse välttämättä edes olla metsää! Se voi olla merenrantaa myöten kulkeva rantaraitti,  järven kaislaranta tai vaikka lintutorni. Löydä oma lähilempipaikkasi. Lähelle on helppo mennä.

Haaste: Lähtekää koko perheen voimin käymään lähiluonnossa.

4. Näe luonto mahdollisuutena.

Viikonloppu eikä mitään suunnitelmia? Vapaa iltapäivä, ja tekisi mieli tehdä jotain, muttei oikein tiedä mitä? Mene metsään. Tee vaikka parin tunnin retki Nuuksioon tai Sipoonkorpeen, tai lähde saaristoveneellä Espoon edussaariin. Jos aikaa on enemmän, pakkaa mukaan ystävä sekä rinkka tai reppu, ota mukaan teltta tai riippukeinu ja vietä yö tähtitaivaan alla nuotion loimussa. Ja jos aikaa on vähemmän, nappaa ystävä tai perheenjäsen mukaan lyhyemmälle metsäretkelle. (Vinkki: pieni eväs tekee metsäretkestä vieläkin kivemman, mutta muista tuoda roskat kotiin.)

Haaste: Kokeile mahduttaa vielä yksi metsäretki tälle vuodelle!

5. Nauti.

Nauti luonnosta. Luonto tekee meille niin hyvää – se auttaa keskittymään, lieventää stressiä ja synnyttää luovuutta. Nyt syksyisessä luonnossa erityisen kaunista ovat ruskan eri sävyt sekä voimakas syksyn tuoksu. Sääennusteet näyttävät lisäksi siltä, että loppuviikosta voidaan päästä nauttimaan jopa lumesta! Nuoskalumesta voi helposti tehdä lumiukkoja ja akkoja, lumilinnoja ja lumilyhtyjä. Ja jos sattuu niin, että lumi tuleekin vetenä, niin vedä kuravaatteet päälle ja kokeile, miten hauskaa lammikoissa on hyppiä.

Luonto on lisäksi niin ihmeellinen, että siitä riittää nautittavaa jokaiselle aistille. Silmillä voimme nauttia luonnon kauneudesta, korvilla kuunnella eläinten ääniä ja nenällä haistella metsän tai meren ihana (tai ehkä jonkun mielestä jopa hieman pahaa) tuoksua. Sormilla voimme koskettaa eri pintoja, kuten puuta ja kiveä. Luonnosta voi löytää myös hyviä makuja. Näin lokakuussa metsissä ei taida olla enää juuri muuta syötävää kuin sieniä, mutta ehkä omasta pakastimesta tai kaupan hyllyltä voi löytyä jokin maukas marja, mehu tai hillo nautittavaksi?

Haaste: Kokeile yhtenä päivänä nauttia luonnosta ihan jokaisella aistilla, joita sinulla on!

6. Pysähdy keräämään roskia.

Klisee, mutta oikeasti sen arvoista. Itse kävellessä pysähdyn aina poimimaan roskan maasta kun olen kävellen liikkeellä. (Pyörällä en jaksa pysähtyä, vaikka ehkä pitäisi.) Olen ottanut periaatteekseni, että en poimi ”likaisia” roskia (esim. tupakantumppeja), sen sijaan ”puhtaat” (kuten vaikka juuri pudonneet karkkipaperit) poimin.

Haaste: Kokeile roskien keräämistä yhden viikon ajan.

7. Liiku liikkumalla.

Lyhyet matkat kannattaa liikkua jalan tai pyörällä, pitkät matkat voi mennä vaikka bussilla. Okei, tiedän, että autolla pääsee useimmiten helpoiten ja nopeiten, ja välillä autoilu onkn ihan tarpeellista. Kuitenkin itse ainakin pidän pyöräilystä, ja välillä mieluummin pyöräilen paikasta toiseen ihan vain pyöräilyn ilosta. Ja jos ei ole kiire, niin matkanteko pyörällä voi olla puoli nautintoa.

Autoilun lisäksi myös lentäminen kuormittaa paljon luontoa. Mieti, voisiko jonkun ulkomaanmatkan sijaan lähteä vaikka kotimaanmatkalle. Toki lentäminen silloin tällöin on ihan ok, mutta aina kun sen voi välttää, tekee palveluksen ympäristölle.

Haaste: Kokeile tänä syksynä, kuinka pitkään pystyt kulkemaan lyhyet matkat pyörällä, ennen kuin lumi peittää maan. Jos haluat haastaa itseäsi vielä enemmän, voit hankkia nastarenkaat ja pyöräillä koko talven.

8. Kierrätä ja korjaa.

Joojoo, kierrättämisestä puhutaan joka paikassa. Tämä johtuu kuitenkin siitä, että kierrättäminen on tärkeää. Ainakin metallista sekä panttipulloista saadaan suurin osa materiaalista talteen, jos ne muistetaan viedä kierrätykseen. Myös muovin kierrättäminen on kehittynyt viime vuosina, ja erityisen tärkeää on viedä kierrätykseen tyhjät paristot ja toimimattomat akut sekä vanhat lääkkeet, sillä niiden päätyminen luontoon on erittäin haitallista. Pienelektroniikan kuten puhelimet voi puolestaan viedä useimpiin pienelektroniikkaa myyviin kauppoihin kierrätykseen. Näin saadaan kaikki metalliosat ja muut uusiokäyttöön.

Myös kaikki tavarat kannattaa kierrättää, jos ne vain ovat ehjiä. Esimerkiksi vaatteet ja huonekalut voi joko myydä tai lahjoittaa pois sen sijaan, että ne vain heittäisi ehjinä roskikseen tai kaatopaikalle. Tässä tapauksessa ostaminenkin on kierrättämistä: sen sijaan, että ostaisit uutta, voit käydä katsomassa, löytyykö kirpputorilta tai netin myyntipalstoilta jotain käytettyä.

Rikkinäisiä tavaroita voi myös korjata. Sauman kohdalta auenneet vaatteet saa usein melko huomaamattomasti korjattua. Sen sijaan vaikkapa polven kohdalle tulleen reiän korjaaminen paikalla usein näkyy, mutta korjaamalla vanhasta tuotteesta voi saada aika persoonallisenkin. Kaikkia tavaroita taas ei välttämättä pysty korjaamaan kotona, mutta esimerkiksi puhelimen voi viedä huoltoon tai kengät ja laukut suutarille korjattavaksi.

Haaste: Aloita tänä vuonna kierrättämään sellaista asiaa, jota teidän perheessänne ei vielä kierrätetä.

9. Vähennä turhien asioiden ostamista.

Elämme kulutuskulttuurissa, joka kannustaa ostamaan koko ajan uusia asioita. Toisinaan uusien asioiden ostaminen onkin välttämätöntä: pieneksi jääneet vaatteet täytyy korvata isommilla, uusi puhelin täytyy ostaa hajonneen tilalle ja uutta harrastusta verten saattaa joutua hankkimaan uusia tavaroita. Ja ruokaa pitää tietenkin ostaa.

Monesti kuitenkin haluamme paljon sellaisia asioita, joita ei ole aivan välttämätön ostaa. Itsekin haluaisin tällä hetkellä uudet, kivat lakanat, uuden neulepaidan, uusia kirjoja, ehkä uudet kengät… Paljon sellaista, mitä ilman hyvin pärjään, sillä tällä hetkellä minulla on sekä lakanoita, kirjoja, paitoja ja kenkiä aivan tarpeeksi. Välillä on kuitenkin kiva saada jotain uutta kotia, pukeutumista ja mieltä piristämään – ja jos jostain asiasta on oikeasti iloa ja se tulee käyttöön, niin eihän sitten ole turhaa. Miten siis voi vetää rajan siihen, mikä on turhaa?

Olen kehittänyt itselleni seuraavanlaisen kulutussäännön. Kun haluan jotain, en mene heti ostamaan sitä. Sen sijaan odotan jonkun aikaa ja pohdin, (1) tarvitsenko sitä todella, (2) tuleeko se varmasti käyttöön ja (3) saanko siitä iloa. Jos vastaan vähintään kahteen kolmesta kysymyksestä kyllä vielä odotusajan päätyttyä, annan itselleni luvan ostaa tuotteen. Odotusaika riippuu yleensä siitä, mitä vastaan ensimmäiseen kysymykseen. Mitä enemmän ajattelen tarvitsevani jotain, sitä lyhyempi odotusaika yleensä on. Esimerkiksi viime syksynä koin tarvitsevani vaatteita, ja kahden viikon odotusajan jälkeen kävin ostamassa uuden paidan, kun tulin siihen tulokseen, että se on kiva. Lakanoita sen sijaan en koe tarvitsevani niin paljoa, joten olen nyt pohtinut asiaa pian vuoden verran.

Toinen, mikä mielestäni kannattaa pitää mielessä on, että ehjän tilalle ei kannata ostaa uutta. Jos vaikkapa puhelin vielä toimii ihan hyvin, ei sen tilalle välttämättä tarvitse ostaa uutta. Jos farkut ovat vielä ehjät, ei välttämättä kannata ostaa toisia, vain hieman erilaisia tilalle.

Kaikkea ei välttämättä tarvitse edes ostaa itselle. Monia asioita voi lainana kavereilta tai sukulaisilta, ja myös Helmet-kirjastoista löytyy kirjojen lisäksi esimerkiksi soittimia, luistimia ja erilaisia pelejä lainattavaksi.

Haaste: Kun seuraavan kerran haluat jotain, mieti, (1) tarvitsetko sitä todella, (2) tuleeko se varmasti käyttöön ja (3) saatko siitä iloa. Haasta itsesi odottamaan asiaa muutaman viikon, tai vaikka jouluun asti.

10. Tuunaa.

Uuden ostamisen sijaan voit tuunata esimerkiksi vaatteita. Kuluneet farkkujen polvet voi peittää silitettävällä paikalla, tai siihen päälle voi ommella kankaasta paikan. Tylsään pipoon voi itse tehdä tupsun tai kenkiin vaihtaa uudet nauhat. Vanhasta T-paidasta voi leikata hihat pois niin, että siitä tuleekin toppi, housuista puolestaan pienellä vaivalla tehtyä shortsit.

Netistä löytyy myös paljon videoita, joissa neuvotaan, miten vaikkapa housuista saa tehtyä hameen tai t-paidasta kaulahuivin. Joissain ohjeissa neuvotaan käyttämään vain kangasliimaa, joten vähemmälläkin ompelutaidolla pärjää. Jos taas ompelu kiinnostaa, mutta kotoa ei löydy ompelukonetta, voi sellaista lainata kirjastosta.

Vanhoista vaatteista voi tehdä myös kaikenlaista muuta. Vanhasta t-paidasta saa helposti askarreltua vaikkapa kauppakassin, tyynyliinan tai hernepussin. Kivasta t-paidasta voi leikata printtikuvion irti, ja ommella sen jonnekin muualle. Vain oma luovuus on tässä rajana. (Tosin netistä löytyy paljon erilaisia vinkkejä tähänkin.)

Haaste: Etsi netistä videoita, joissa annetaan tuunaamisvinkkejä. Valitse ja toteuta yksi. Saisiko siitä vaikka hyvän joululahjan?

_Laura

Advertisement

3 vastausta artikkeliin “Rakasta luontoa ja suojele ympäristöä #2

  1. Päivitysilmoitus: 9.12. Jouluhalko – Halkoja
  2. Päivitysilmoitus: 10.12. Jouluhalko – Halkoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s