Miksi minä harrastan partiota?

IMG_7221

Oma partiopolkuni näyttää lyhykäisyydessään tältä:

Olen harrastanut partiota vuoden 2004 syksystä asti. Sudenpentuna ja silloisena vartiolaisena kävin kokouksissa aktiivisesti, kunnes vuonna 2008 meidän vartiossa oli enää kaksi jäsentä, eikä meille löytynyt johtajia. Osallistuin silti retkille ja riihitykseen. Keväällä aloitin apujohtajana ja syksyllä 2009 ihan oikeasti johtajana. Jatkoin ryhmänjohtamista kunnes muutin Turkuun opiskelemaan 2014. Tuolloin toimin kuitenkin lippukunnanjohtajana, joten partion harrastaminen ei muutosta huolimatta vähentynyt. Viime syksynä muutin takaisin Espooseen ja otin jälleen ryhmän johdetavakseni.

Vuosien varrelle on mahtunut monenlaisia ylämäkiä ja ilon hetkiä, mutta niin on myös alamäkiä. On väsyttänyt, on harmittanut, on ottanut päähän. On ollut epätoivoista turhautumista ja valtava tunne siitä, että ei kykene. On tullut huudettua, on tullut itkettyä. Toisin sanoen, en usko, että olen elämässäni tehnyt mitään niin vaikeaa ja kamalaa kuin harrastanut partiota. Silti niinäkin hetkinä, kun maailma on meinannut kaatua päälle ja olen kiukuspäissäni sanonut lopettavani partion, olen tiennyt yhden asian. Huomenna taas uudestaan.

Sillä kaikesta vaikeudesta huolimatta, tai ehkä juuri niiden takia, partio on maailman paras harrastus. Partioviikon kunniaksi pysähdyin miettimään kymmenen syytä siihen, miksi juuri minä harrastan partiota.

 1. Uuden oppiminen
  Olen oppinut partiossa noin miljoona uutta taitoa. Olen oppinut yhdistyksen hallinnosta, hallituksesta ja kirjanpidosta. Olen oppinut tekemään ja sytyttämään nuotion, suunnistamaan ja solmimaan jopa niitä kuuluisia solmuja. Olen oppinut peruuttamaan peräkärryn kanssa ja paistamaan kananmunaa tikun nokasssa. Olen oppinut tulemaan toimeen kaikkien kanssa ja tekemään yhteistyötä. Haluan kuintenkin vielä oppia paljon, paljon lisää asioita – niin niitä hyödyllisiä kuin kummallisempiakin.
 2. Ryhmän johtaminen
  Olen oppinut partiossa niin paljon asioita, joista on minulle hyötyä, että haluan opettaa näitä kaikkia taitoja eteenpäin. Olen johtajaksi siirtymisen jälkeen kokeillut jos jonkinmoista partiopestiä, mutta yksi on ylitse muiden: ryhmän johtaminen. Siinä pääsee niin opettamaan kuin oppimaan uutta, tekemään yhdessä ja kokeilemaan sellaisia asioita, mitä muuten ei ehkä olisi tullut kokeiltua.
 3. Kehittyminen
  Uusien asioiden oppiminen on kivaa, mutta ehkä vielä sitäkin kivempaa on huomata kehittyvänsä ihmisenä ylipäätään. Ja ehkä vielä oman kehityksen seuraamistakin parempaa on seurata muiden kehittymistä. Meidänkin lippukunnassa on niin monta huipputyyppiä, joiden kasvamista olen saanut seurata melko pienestä. Niin monta, joista en voi kuin olla ylpeä.
 4. Kokemukset
  Olen ollut partion takia hyvin monessa sellaisessa paikassa, jonne ei olisi ikinä tullut mentyä ilman partiota, ja myös erilaisia kokemuksia on kertynyt paljon. Olen etsinyt ”Sarasteköjä” (eräänlaisia geokätköjä, jotka olivat Saraste-leirin ennakkotehtäviä) ja näillä retkillä seikkaillut bussilla ympäri pääkaupunkiseutua (kuten yllä oleva keskustelu osoittaa). Keskustelu on silloin ollut tätä tyyliä: ”Mikä bussi toi on?”. ”En mä tiedä, juostaan. Kai se jonnekin menee.”
  Olen ollut Ruotsissa Jamboreella ja Suomessa useammallakin leirillä ja retkellä. Olen valvonut öitä ja leiponut pannukakkua niin isossa lasivuoassa että reunattomalla uunipellillä (en voi suositella kumpaakaan). Olen eksynyt ja olen löytänyt.
 5. Uusien ihmisten tapaaminen
  Partiossa tapaa ihan eri tavalla ihmisiä kuin monessa muussa paikassa. Kaikki ovat erilaisia ja tulevat eri taustoista, ja juuri nämä uudet ihmiset vievät kohti uusia kokemuksia ja uusia oppimisia.
 6. Itsensä haastaminen
  Kuten alun tekstistä taitaa käydä ilmi, olen partiossa haastanut itseni aivan äärirajoille. Partiossa rajoille meneminen on kuitenkin turvallista, koska aina on turvaverkko, johon voi luottaa, joka ottaa kiinni ja ponnauttaa uudelleen pystyyn.
 7. Luonto
  Olen aina viihtynyt luonnossa ja partiossa tulee lähdettyä metsään hieman useammin, kuin mitä muutoin tulisi. Luonnossa viehättää sen rauhallisuus. Erityisesti metsässä tulee helposti unohdettua puhelin rinkkaan tai taskuun ja keskityttyä vain oleelliseen ja rauhoittumiseen. Luonnossa kävellessä myös ajatus kulkee parhaiten.
 8. Konkreettinen tekeminen
  Partiossa tulee tartuttua toimeen. Tällä hetkellä opinnoissa on menossa sellainen vaihe, että lähinnä istun kuuntelemassa luentoja, istun kirjoittamassa esseetä tai istun ja luen kirjaa. Siksi mukavaa vastapainoa on toimeen tarttuminen, puiden pilkkominen, kisaaminen, retkeily, trangialla kokkailu tai mitä nyt ikinä tuleekaan vastaan.
 9. Hyväksyntä
  Olen aina kokenut, että minut on hyväksytty partiossa sellaisena kuin olen. Se, että muut näkevät omat vahvuudet ja arvostavat heikkouksista huolimatta, on maailman parasta.
 10. Ystävät
  Mutta vielä tätäkin parempaa ovat ystävät. Ystävät ovat niitä ihmisiä, joille soitan tai laitan viestiä, kun maailma kaatuu ja niitä ihmisiä, jotka kaikkein varmimmin ottavat kiinni, kun putoaa. Ystävät kannustavat eteenpäin ja houkuttelevat kokeilemaan kaikkein hulluimpia juttuja. Ja juuri ystävät ovat niitä, jotka iloitsevat estoitta kanssasi, jotka nauravat ja hyppivät ja riemuitsevat, ihan pienimmistäkin asioista.

Tunnistatko samoja juttuja, vai saavatko ihan eri jutut just sut harrastamaan partiota? Kommentoi alle oman 10 kohdan listasi siitä, miksi harrastat partiota!

_ Laura

kuva: Ystävien kanssa on helppo hymyillä. Kuva on vuosien takaa, seikkailijaretkeltä 2010. Muutenkin joudutte toistaiseksi tyytymään vanhoihin kuva-arkistoihin, ennen kuin saan otettua vähän tuoreempia kuvia…

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s