Kunnioittaa toista ihmistä

IMG_4461

Partiossa on seitsemän partioihannetta:

  1. kunnioittaa toista ihmistä
  2. rakastaa luontoa ja suojella ympäristöä
  3. olla luotettava
  4. rakentaa ystävyyttä yli rajojen
  5. tuntea vastuunsa ja tarttua toimeen
  6. kehittää itseään ihmisenä ja
  7. etsiä elämän totuutta.

Partiowiki kertoo ihanteista seuraavaa: ”Partioihanteisiin on tiivistetty menneiden aikojen ritareiden laki ja partion ajattomat arvot”. Käytännössä ihanteet ovat nimensä mukaisia – jotain ihanteellista, jota kohti jokaisen tulisi pyrkiä. Tämä ei ole aina ihan helppoa, mutta tavoitteena tämä on hyvä. Vuonna 2008 partioihanteet sidottiin ikäkausiin niin, että sudenpennuille kuuluu vain kaksi ensimmäistä, seikkailijoille kolme, tarpojille neljä, samoajille viisi ja vasta vaeltajille kaikki seitsemän ihannetta.

Tässä sarjassa otan aina yhden ihanteen lähikäsittelyyn ja pohdin, mitä kaikkea sen taakse kätkeytyy. En lupaa kattaa kaikkea (huh, se olisikin aika vastuu!), mutta pyrin pohdiskelemaan asiaa mahdollisimman monelta kantilta niiden kokemusten ja tarinoiden kautta, joita olen itse kokenut tai joita olen kuullut.

Aloitetaanpa sitten. Ensimmäinen ihanteemme on ”Kunnioittaa toista ihmistä”. Se on luonnon rakastamisen ja ympäristön suojelemisen lisäksi toinen ihanne, joka kuuluu jo sudenpentuikäisille, eli joka on mukana partiossa aivan alusta asti. Tämä kertoo ihanteen tärkeydestä – siihen tiivistyy jotain niin oleellista, että sen on oltava mukana koko partiopolulla. Toisaalta ihanne on mahdollista selittää ja toteuttaa hyvin konkreettisella tasolla, joten kaikkein pienimmätkin varmasti ymmärtävät sen.

Mitä toisen ihmisen kunnioittamiseen kuuluu? Aina tätä kysyessä esiin nousee vastauksena se, että kuunnellaan sitä toista ihmistä, kun se puhuu. Eli ensinnäkin ollaan hiljaa, niin että toinen saa äänensä kuuluviin, mutta sen lisäksi myös keskitytään kuuntelemaan sitä, mitä se toinen sanoo. Kuuntelemista voi ilmaista monella tavalla: katsoo puhujaa kohti sekä antaa ilmeillä ja eleillä sekä pienillä äännähdyksillä ilmi sen, että kuuntelee (tätä kutsutaan minipalautteeksi). Kuuntelemisen lisäksi toisen ajatuksille ja toiveille pitää antaa tilaa, eikä niitä saa tyrmätä heti. Pitää siis kunnioittaa paitsi sitä puhetilannetta, myös mielipidettä, vaikka itse olisikin eri mieltä.

Kuuntelemisen lisäksi myös muu huomioiminen kuuluu toisen ihmisen kunnioittamiseen. Tähän liittyy oleellisesti kaksi pientä sanaa: kiitos ja anteeksi. Toista voi kuitenkin huomioida monella muullakin tavalla. Voi avata oven, tarjoutua kantamaan kauppakassia tai auttamaan vaikka siivoamisessa.

Perheen ja ystävien huomioiminen ei kuitenkaan kata kaikkea mitä toisen kunnioittamiseen kuuluu. Tässä, kuten muissakin partioihanteissa, oleellista on se, että emme huomio vain niitä aivan niitä lähimpiä ihmisiä, vaan ihan kaikki ihmiset kaikkialla maailmassa. Tästä mieleeni on painunut tarina uimahallista. Uimahallissa kävi mies, joka sairauden tai vamman vuoksi käveli hieman hassusti. Pieninä tyttöinä sille oli tietenkin helppo hihitellä, erilaiselle ihmiselle. Tyttöjen mukana ollut äiti kuitenkin komensi tiukasti. Hän sanoi, että tyttöjen pitäisi ihailla miestä – hän kun vammastaan huolimatta käy uimahallissa pitämässä huolta itsestään ja kuntouttamassa lihaksiaan.

Toisen kunnioittamiseen kuuluu siis vahvasti myös se, että näemme muut ja etenkin erilaiset ihmiset arvokkaina. Se, että kunnioitamme muita ihmisiä emmekä naura heille tai pilkkaa heitä, on oleellinen osa partiota. Partioon kun ovat tervetulleita ihan kaikki, ja kaikkien kanssa on tultava toimeen. Ja mitä enemmän kunnioitat ystäviäsi, heidän ajatuksiaan ja piirteitään, sitä todennäköisemmin muut alkavat kunnioittaa sinua.

Muistetaan siis partioviikon hengessä kunnioittaa toisiamme ja itseämme.

_Laura

Kuva: Meissä jokaisessa on jotain samaa ja jotain erilaista.

2 vastausta artikkeliin “Kunnioittaa toista ihmistä

  1. Päivitysilmoitus: 10.12. Jouluhalko – Halkoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s